divendres, de desembre 19, 2014

25è aniversari d'Espiral

Espiral fa 25 anys i fa un parell de divendres passat ho vam celebrar a la jornada de 25 aniversari.

No puc negar que vaig tenir una sensació ben estranya. Tot just fa un any encara n'era el president i ara, tot plegat, em queda molt lluny. De fet una de les coses que més m'ha sorprès en els darrers mesos és la total desconnexió de l'associació. Després d'un bon grapat d'anys d'una gran vinculació emocional amb Espiral i de dedicar-li temps i energia, pensava que la meva sortida sobtada em deixaria un buit difícil d'emplenar. Res més lluny de la realitat.
Imagino que la necessitat de desconnectar d'un any emocionalment duríssim, d'una banda, i l'inici d'altres projectes, dels quals tard o d'hora n'hauré de parlar en aquest blog, van ser la causa de aquesta desconnexió total, i que, al cap i a la fi, han estat els factors que han provocat la meva total desvinculació de les activitats de la associació.

Ara que se celebren els 25 anys d'Espiral i que ja fa gairebé un any que he deixat l'associació, m'han vingut molts records al cap de les primeres juntes en que vaig participar. La meva entrada a l'associació, l'any 2007, de la mà d'en @mudejarico, com no, va ser del tot brusca. Del carrer a la junta directiva. Pràcticament de no conèixer res de l'associació a ser el responsable de la tresoreria. No cal dir que l'aprenentatge va ser ràpid i la metodologia d'aprenentatge, podríem dir, que va ser l'aprenentatge basat en problemes, en molts problemes. Curiosament la sortida va ser igual,de brusca, de la presidència a ser un soci més.Quan estàvem preparant la candidatura amb la que vaig accedir a la presidència vaig voler posar una imatge de la primera junta directiva de la qual vaig formar part, juntament amb amb una imatge la darrera junta presidida per en Juanmi. I això em va fer pensar en totes les persones que havien passat per la junta directiva en els darrers anys i a molts dels quals m'hagués agradat retrobar a la jornada del 25è aniversari.


La primera cosa que sobte és l'impressionant creixement dels membres d'aquest òrgan de l'associació. I el segon el baix nombre de persones d'aquella junta que continuen en la primera línia d'Espiral.Segurament, estar al capdavant d'una associació com Espiral exigeix un grau d'implicació i d'esforç insostenible durant el temps i això em fa pensar en les formacions dels ocells quan emigren o dels ciclistes d'una contra-rellotge: quant ets al capdavant has de tirar amb totes les teves forces per fer-te a un costat quan veus d'altres persones amb noves idees i amb més empenta.

Durant els dies que van precedir a la jornada, en Juanmi em va estar demanant informació sobre diferents coses que havíem passat durant l'època en que vaig ser president per tal d'acabar d'enllestir la línia de temps que estava preparant. Amb una perspectiva curta he de dir que no era conscient que durant aquest període sortissin a la llum tants projectes nous: el primer número de la revista Entera 2.0, un monogràfic dedicat a la inclusió digital; el segell "Proyectos que dejan huella" dins de la renovada àrea d'aules innovadores, el rellançament del Observatori d'innovació educativa (ODITE), amb el projecte Polímates, entre altres activitats, la col·laboració amb la primera edició de SIMO Educación, l'àrea funcional Infantil y TIC, amb el blog del mateix nom, el blog Inclusión Digital, de l'àrea funcional Inclusión y TIC. D'algun d'ells en parlo en la entrevista següent que, en el seu dia, va passar bastant desapercebuda:


És evident que tots els projectes necessiten un temps de cocció més o menys llarg i, com és obvi, molts dels projectes que van veure la llum al llarg del 2013 van començar a gestar-se amb anterioritat. I d'altres, que es van començar a gestar el 2013 no van veure la llum fins després de la meva sortida de la presidència, com ara el mLearning BCN (que a la llarga va ser el principal escull que va provocar la meva sortida de l'associació) i la col·laboració amb @aulablog per a portar a Barcelona el IX Encuentro Aulablog. Però d'això ja n'haurà temps per a parlar-ne en una altra entrada (o no).