dijous, d’agost 19, 2010

Reproductors multimèdia

Com en d'altres tipus de programari, els reproductors multimedia, en els darrers anys, han sofert un procés d'evolució i d'especialització que ha fet que des de la seva funció inicial, la de reproduir fitxers de vídeo i d'àudio, hagin anat adquirint noves funcions.

Això ha fet que, actualment, poguem parlar tan de reproductors multimèdia com de media centers. En aquests darrers, a més de les funcions bàsiques de reproducció, podem trobar tot un conjunt de funcions que ens ajuden a organitzar els fitxers desats en els nostres sistemes de magatzematge de dades. Entre aquestes funcions destaca la de poder-se connectar mitjançant Internet a bases de dades per tal d'obtenir informació sobre el contingut del fitxer que estem reproduint.

No obstant la funció bàsica de totes aquestes aplicacions és la de reproduir el màxim nombre de tipus de fitxers de vídeo i d'àudio. El problema rau en que aquests fitxers són molt grans i per tant cal comprimir-los cosa per la qual els reproductors multimedia, abans de mostrar el seu contingut, hauran de ser capaços de descomprimir-los.

Ara bé, existeixen multitud de maneres de comprimir i descomprimir els fitxers d'àudio i vídeo, per la qual cosa un reproductor multimèdia, per tal de poder reproduir un determinat fitxer haurà de tenir les "instruccions", el que s'anomena còdecs, per tal de poder-lo descomprimir i reproduir-lo.

Per tant, una de les característiques més apreciades en els reproductors multimèdia és que disposin d'un gran nombre de còdecs o, si més no, dels còdecs que necessitem per reproduir els fitxers que habitualment reproduim.

Alguns dels reproductors gratuïts que ens poden ser útils ens algunes ocasion són:
  • VLC Media Player. Presenta una gran quantitat de còdecs que fa que, en la majoria de casos reprodueixi fitxers que d'altres reproductors no poden mostrar. Us el podeu descarregar des d'aquí
  • The KMPlayer. Us el podeu baixar des de la pàgina web de Softonic o des de l'adreça www.kmplayer/forums.
  • QuickTime. Reproductor originari d'Apple però amb una versió per a Windows. Es pot descarregar des de la pàgina web d'Apple.
  • iTunes. Un altra reproductor d'Apple que alhora és un gestor de continguts per l'iPod i l'iPhone. Es pot descarregar des de la pàgina web d'Apple i des de Softonic.