divendres, de gener 16, 2015

Quaderns de treball del Graduï's

Al cap de poc temps d'entrar a treballar com a interí en una escola de formació de persones adultes, el CFA Miquel Martí i Pol de Vic, actualment CFA Montseny, em van cridar des del Departament de Benestar i Família per formar part del grup de coordinació de la implantació experimental del Graduat en Educació Secundària (GES) als centres de formació adults de la Generalitat de Catalunya.

Van ser tres anys de molta feina, fins a la meva incorporació al CFA Palau de Mar, el 2003. Anys de treball molt dur i de moltes pressions en el que em va tocar fer de coordinador de l'Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia. Però també anys d'un aprenentatge magnífic dels que guardo un gran record.

Una de les primeres tasques que ens van encarregar va ser la elaboració del currículum del GES. Després d'estar treballant durant força temps amb la idea d'uns estudis de tres anys, finalment gairebé a corre-cuita vàrem haver d'adaptar el curriculum per a què pogués ser cursat en dos cursos. El resultat final va estar va ser publicat l'agost del 2002 (Decret 161/2002 d'1 d'agost, pel qual s'estableix l'ordenació curricular de la formació bàsica de les persones adultes) i va estar vigent fins a la publicació d'un nou currículum, el 2009, adaptat a la Llei Orgànica d'Educació (LOE) de 2006 (Decret 161/2009, de 27 d'octubre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundària obligatòria per a les persones adultes.)


Unitats audiovisuals del Graduï's. Ara en Secundària


Una altra de les feines que ens van encarregar va ser l'elaboració dels continguts de les unitats audiovisuals que havien de ser emeses pel Canal 33 dins del programa de formació a distància Graduï's. Ara en secundària! que va impulsar la Generalitat de Catalunya. D'això ja en vaig parlar fa un temps en un post d'aquest blog. I en aquest altre estan recollides aquestes unitats audiovisuals.

Però del que vull parlar en aquest post és dels quaderns de treball del Graduï's. Ara en secundària! que van substituir els antics quaderns de treball del Graduï's. Ara pot!

Quaderns de treball de l'Àmbit de les Ciències socials i de la Participació
Certamen,t els mitjans de que vam disposar per elaborar aquesta materials no van ser els més adequats i és evident que alguns estan més aconseguits que d'altres. Però la realitat és que cada cop que es feia una edició de 1000 exemplars s'esgotaven en poques setmanes i que, tot i estar adreçats al programa d'educació a distància, van ser utilitzats en molts centres i aules de formació de persones adultes i fins i tot en alguns instituts d'educació secundària. De fet, encara avui, més de 10 anys més tard de la seva publicació, hi ha qui demana on es poden trobar. Doncs bé, aquí hi són:

Àmbit de les ciències socials i de la participació
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13975133/un_llarg.pdf 

 Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia

Àmbit de la comunicació

Temps més tard, quan la formació de persones adultes ja havia sigut transferida des del Departament de Benestar i Família al Departament d'Educació, després de l'arribada al poder del primer govern tripartit, i un cop ja s'havia dissol el grup de coordinació del GES, em van tornar a cridar per coordinar la redacció d'alguns dels mòduls opcionals de l'àmbit de les matemàtiques, de la ciència i la tecnologia

Lamentablement, el projecte va quedar aturat quan només s'havien publicat un alguns quaderns de diferents àmbits, quedant a mitges o, fins i tot, totalment acabats d'altres mòduls que mai van arribar a veure la llum.

Àmbit de les ciències socials i de la participació

https://www.dropbox.com/s/p4wye61tgjiu8jh/ESTADISTICA.pdf?dl=0
 Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia

14 comentaris:

M. Angels ha dit...

Fantàstic, ja tocava que aquesta feina tan bona es pugui trobar sense problemes. Felicitats a tots els companys que hi van treballar.hi

Anònim ha dit...

Moltes gràcies,fantàstic,fins ara havia trobat alguns llibres,però no tots. Gràcies per la feina ben feta!

Joan Padrós ha dit...

Gràcies pels comentaris. És un treball que encara té certa utilitat i que era una llàstima que es perdés, igual que les unitats audiovisuals.

CHARLIE ha dit...

Hola Joan,

Ara fa tres anys que treballo a Adults, i per fi, he pogut entendre d'on han sortit aquest llibres!

Per mi són d'utilitat en els meus àmbits, com especialista de CCSS i Comunicació.

Agrair-te aquest blogg!

Charlie(Carles Nadal)



Jose ha dit...

Volia preguntar si aquests Quaderns d'anglès serveixen per estudiar Graduï's.

new Burlington English for Adults 1
http://cepaplusultra.larioja.edu.es/media/recursos/sec-distancia/ingles/NewEngAdults1_ANK_StudentGuideSpa_12874.pdf

new Burlington English for Adults 2
http://cepaplusultra.larioja.edu.es/media/recursos/sec-distancia/ingles/NewEngAdults2_ANK_StudentGuideSpa_12875.pdf

new Burlington English for Adults 3
http://cepaplusultra.larioja.edu.es/media/recursos/sec-distancia/ingles/NewEngAdults3_ANK_StudentGuideSpa_12876.pdf

Gracies.

Unknown ha dit...

Benvolgut Joan,

L'enhorabona a tots els companys implicats. La creació de materials didàctics és una tasca que demana de recursos, rigor i docents professionals amb llarga trajectòria. Combinar un llenguatge apropiat però accessible a l'educació és un mèrit que en docència no caldria mai no oblidar.

Endavant!


Jordi Linares

Dolors ha dit...

Moltes gràcies, són de gran utilitat!

Joan Padrós ha dit...

M'alegra saber que els trobeu d'utilitat. Això dona sentit a haver-los penjat.

Mili ha dit...

Moltes gràcies si no fos per aquesta aportació no sabria com estudiar per poder fer la prova, són bastant antics però espero que amb això faci el fet
Merci!!

Àlex Mir Romero ha dit...

Que podries tornar a penjar el llibre de 'Textos escrits', si us plau? Ja no es troba disponible.

Joan Padrós ha dit...

Doncs ho he comprovat i puc accedir sense cap problema. Potser era un problema puntual

Àlex Mir Romero ha dit...

El problema segueix! No sé si me'l podries passar en privat, potser, per exemple. Moltes gràcies, Joan. https://ibb.co/hdf3KcL

Joan Padrós ha dit...

Âlex, prova amb aquest enllaç: https://drive.google.com/file/d/1vzccgzCGAeqSnJU4XX780C6IMIgMVsfd/view?usp=sharing

Emilio Izquierdo ha dit...

Moltes gràcies Joan! Just he començat enguany a un CFA, CCSS, i aquest material és una base fonamental. Quin plaer que estigui tot tan orgnanitzat!!