divendres, de febrer 09, 2018

Debat obert


Article publicat al número de Tardor del 2016 de la Revista Escolar del CFA Palau de Mar.

Vivim temps incerts, temps en què entre tots i sense adonar-nos estem construint un futur diferent. Ens endinsem en territoris inexplorats i desconeguts i, ves a saber, si en terrenys inhòspits. Vivim temps en què emergeixen nous partits polítics i velles institucions miren de retrobar un lloc en la societat, Un temps en què els anglesos han decidit marxar d'Europa, els americans acaben de triar un president populista, misogin, xenòfob i arrogant, i els catalans han triat un parlament on la majoria de diputats volen trencar amb Espanya.

Tot canvia. Bé, potser no tot, a Espanya segueix governant la dreta de sempre, amb les formes de fer política de sempre.

Futur Parfait - Perfect Future. Autor: GôDiNô.
Llicència: CC BY-NC-ND 2.0 Font: Flickr

Estem a les portes d'una quarta revolució industrial, que diuen els experts que s'endurà per endavant milions de llocs de treball. Moltes de les professions dels nostres avis ja han desaparegut i moltes altres estan a punt de fer-ho.

Internet ho ha canviat tot, sense adonar-nos-en, poc a poc, inexorablement: la forma de comunicar-nos, la forma de divertir-nos, la forma de treballar, la forma de viure... I només és el començament. És la punta de l'iceberg de tot el que està per venir i que, ara per ara, no podem ni imaginar.

Cal que ens preparem, però, com ens podem preparar per a la incertesa? Per al que encara no coneixem? Ja ho deia en Machado: "Caminante, no hay camino, se hace camino al andar.“
Hem de fer camí on no n'hi ha, i per fer-ho hem de repensar-ho tot. Quin país volem, quina societat hem de construir, com ens volem relacionar i com ens hem de preparar per fer-ho. I en això, l'educació té un paper clau.

I en un món on tot canvia, on tot està en crisi, el debat sobre l'educació que volem no hauria de ser menor. I sembla que, per fi, el debat s'ha obert.

L'escola tradicional, la vella escola, la que volia perpetuar la LOMCE, ja no serveix. Els polítics haurien de saber que no es pot legislar en contra de la realitat. I, per tant, no es d'estranyar que la Llei Wert tingués els dies comptats. Les velles formes de fer política ja no serveixen.

El debat sobre el canvi educatiu s'ha instal·lat als mitjans de comunicació omplint pàgines dels diaris i hores de ràdio i televisió. I amb molt bones audiències. El tema interessa.

Sorgeixen iniciatives per repensar l'educació. Els Jesuïtes han apostat per un nou model pedagògic, Esade vol implantar la flipped classroom als seus ensenyaments i a Catalunya ha sorgit el moviment “Escola Nova 21”, una iniciativa per estendre les experiències d'èxit en innovació educativa a les escoles i instituts que hi participen, però on les escoles de formació de persones adultes no hi tenim cabuda. Màrqueting o canvi real? El temps dirà.

Innovació és la paraula de moda en educació.

fishbowl jump. Autor: Kay Kim. Llicència:
CC BY 2.0 Font: Flickr

El debat és al carrer i les administracions, lluny de refusar-lo, sembla que el volen potenciar. Aquest és l'objectiu d"'Ara es demà", un gran debat de país sobre el futur de l'educació a Catalunya, organitzat pel Consell Escolar de Catalunya a petició de la consellera d'ensenyament.

Per cert, sabíeu que aquest més de novembre la CEAPA, la Coordinadora Espanyola d'Associacions de Pares i Mares, va convocar una vaga de deures per a tots els caps de setmana del més de novembre? I tot amb l'objectiu de fomentar el debat. Ens cal una nova educació i el debat està obert. I els centres d'adults hauríem de mirar de no quedar-ne al marge...

Cap comentari: