diumenge, d’agost 23, 2009

Estar o no estar als núvols?

Sovint el meu pare em deia que estava als núvols. I segurament hi era.

Tot i que ell ho deia com a sinònim d'estar despistat, si mirem el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans estar als núvols ens remet a estar als llimbs, és a dir "No estar gens informat tocant a una qüestió"

Però ves per on ara els núvols, concretament el núvol és una cosa molt diferent, ja que ara s'utilitza com una metàfora d'Internet. I concretament la Cloud computing fa referència a tota una sèrie d'aplicacions i serveis que poden executar-se des de la Xarxa. A el Caparazón hi ha una entrada on se'n parla (Entenc totes les paraules una a una, ara en l'ordre en que estan em costa més...)

Doncs bé, Vilaweb aquest més d'estiu ha escrit una sèrie d'articles anomenat Del núvol estant on, segons expliquen:

A l'agost us proposem de descobrir cada dia tot d'aplicacions informàtiques instal·lades habitualment a l'ordinador i que ara, gràcies a internet, també són accessibles des de la xarxa amb un simple navegador. Són eines ofimàtiques, programes varis i àdhuc sistemes operatius que s'allotgen en el núvol de la xarxa. La independència al respecte dels ordinadors, la seguretat, la flexibilitat i la gratuïtat de moltes d'aquestes aplicacions n'expliquen l'auge.

El concepte de núvol com a mètafora de serveis internètics és relativament recent, però la llista d'aplicacions creix dia a dia en tota mena d'àmbits. Centenars de companyies treballen en solucions de 'cloud computing', n'hi ha publicacions i portals especialitzats, com també blocs i butlletins electrònics. I fins i tot ja hi ha crítiques a les aplicacions al núvol, com la que va llançar l'any passat el guru del programari lliure Richard Stallman. De fet, circula per internet l'Open Cloud Manifesto, signat per entitats i empreses convençudes que el núvol 'ha de ser obert'.

Els temes tractats fins ara són:
Ara bé, el que em queda clar és que amb això d'Internet estic als núvols en tots els sentits, en el que ho dèia el meu pare, en el que diu el DIEC i en el del cloud computing.