dissabte, d’abril 18, 2020

Tot recordant "El kiosko de chuches"

Ja em veig a venir que aquest post tindrà un aire retro. I el tindrà per dos motius. El primer és que parlaré d'una experiència que recordo amb molt carinyo, però que ja té al voltant d'uns deu anys, i la segona és que la seva temàtica l'apropa més als primers post d'aquest blog, que aviat farà 15 anys, que al caire que ha pres els darrers anys.

I és el blog ha anat evolucionant, virant cap a continguts de reflexió sobre el món educatiu, especialment pel que fa a la formació de persones adultes, ja que al principi l'utilitzava per anar recollint aplicacions informàtiques i recursos que em poguessin ser útils en la meva activitat docent.

De fet, preparant aquest post he vist que en el segon escrit d'aquest blog, cap allà el 2007, -per cert un escrit que a hores d'ara té l'al·lucinant número de 7 visualitzacions- diu: "Avui he pensat que potser estaria bé tenir un bloc per anar anotant aquelles coses, relacionades amb la informàtica, que mai no saps on anotar i que algun dia pots necessitar."

Bloc!, amb c. I és que en aquella època encara no s'havia fixa't el terme normativament i alguns filòlegs de prestigi recomanàvem l'ús d'aquesta forma.



Doncs justament aquesta és la finalitat d'aquest post d'avui, recollir un seguit d'aplicacions informàtiques que utilitzo de tant en tant i que, quan les necessito, em costa trobar-les, ja que sovint ni tan sols recordo el seu nom.

De fet, aquestes aplicacions són el que podrien anomenar "xuxes". Si ja sé que el terme correcte és llaminadura, però que voleu que us digui, jo vinc d'una època en que les llaminadures no eren llaminadures sino "xuxes" i, sincerament, no em veig anomenant a aquestes aplicacions informàtiques llaminadures 2.0.

Però anem a pams, que és una "xuxe". La idea ve d'un projecte deliciós que a l'any 2010 @larita20 va posar en marxa i que va mobilitzar a desenes i desenes de docents de tots els nivells educatius: El kiosko de chuches 2.0. Si voleu més informació de que era El kiosko de las chuches 2.0 Lara ho explica aquí.



Però anem al gra, què és una "xuxe"? Segons s'explica en el blog del projecte: "Una chuche 2.0 es una herramienta interactiva que podemos utilizar sin necesidad de registro". Sense instal·lació, sense registre, sense res... entrar, utilitzar i sortir.

I sense més, aquí van, vuit xuxes de tots els colors, sabors i textures

Classroom Screen

Si has d'entrar a fer classe a una aula on hi ha una pissarra digital més val que tinguis a mà Classroom Screen, per què tot va bé, fins que deixa d'anar-hi. Més d'una classe m'ha salvat aquesta aplicació.

Classroom Screen "és una pàgina molt útil que ens permet disposar d'una pissarra digital. Podem projectar les nostres pròpies fotos, escriure i dibuixar sobre elles o sobre un fons blanc, triar un nom a l'atzar o cronometrar als nostres alumnes...1"




Echalo a suerte

Heu d'agrupar de forma aleatoria a l'alumnat, per a fer una activitat. No hi doneu més voltes. Echalo a suerte es la vostra eina.

Echalo a suerte. "Aquesta fantàstica i senzilla web ens permet fer de manera ràpida i eficaç tot el que veieu a la imatge: sortejos, crear grups, organitzar un torneig, tirar un dau, etc. Molt pràctica.2"




PDFescape

Si tens un PDF i necesites modificar-lo sigui per afegir informació o eliminar-ne, aquesta és l'aplicació que busques. Juntament amb PDF Split&Merge, una aplicació gratuïta d'escriptori, una aplicació que cal tenir sempre a mà.

PDFescape "és una eina en línia orientada a la gestió d'arxius PDF. Hi podem pujar arxius PDF des d'una URL, des del nostre disc dur o obrir els que ja tinguem emmagatzemats (...). Un cop obert el document, podem fer una sèrie de modificacions com afegir nou text, gràfics, enllaços i fins i tot formularis.3"



Photofunia

Una de les meves preferides. Per jugar amb imatges. Molt divertida. 
Photofunia "es caracteritza per la facilitat d’ús i la gran cantitat d’alternatives a l’hora de crear fotomuntatges. Utilitzar Photofunia es tan sencill accedir al lloc web i escollir un dels efectes disponibles per aplicar-los a les fotos. Després selecionem la imatge des del nostre ordinador i en qüestions de segments que ja tenim disponible el fotomuntatge llest per descarregar.4"





Pixlr

Necesites editar una imatge de forma ràpida i senzilla i no tens cap editor a l'ordinador o no tens ganes de embolicar-te amb el Gimp o Photoshop? No ho dubtis, prova-la. Te dues versións 

Pixlr "és un editor d'imatges amb funcions molt avançades que permet afegir filtres, textos o retallar fotografies des d'un lloc web o el teu smartphone.5"




Vocaroo

Genial per enregistrar àudios amb el micròfon del dispositiu i descarregar-los o compartir-los amb algú.

Vocaroo "és una aplicació online que ens permet enregistrar i desar àudio per posteriorment escoltar-lo, descarregar-lo en format MP3, Ogg, FLAC o WAV, enviar-lo per correu electrònic o per les diferents xarxes socials com poden ser Facebook, Twitter, Tuenti, etc ... També serveix com a reproductor d'àudio6"




Wetransfer

L'aplicació per excelència per transferir fitxers de grans dimensions, per exemple un fitxer comprimit amb fotos i/o vídeos

Wetranfer: "Si necessites enviar fitxers grans i el correu electrònic no et permet adjuntar-los, pots enviar-gratis mitjançant WeTransfer. Amb aquest servei en línia, enviar arxius grans gratis resulta molt còmode i senzill, ja que no cal que et registris ni per enviar fitxers ni per rebre'ls.7"





Zamzar

No és l'única, però en cal tenir una a mà, quan necessites canviar el format d'un document, sigui de text, d'àudio, d'imatge, de vídeo...

Zamzar "és una aplicació web per la convertir arxius. Permet a l'usuari convertir arxius sense necessitat de descarregar un programari, i té suport per més de 1.000 tipus de conversió diferents. Els usuaris poden escriure la URL o carregar un o més arxius des de l'ordinador, Zamzar després converteix l'arxiu(s) a un altre format especificat per l'usuari.8"




----------------------
1. https://didactalia.net/ca/comunitat/materialeducativo/recurs/tics-para-docentes-classroom-screen/8e434fba-e86c-47c0-9730-c70221676134
2. http://www.ayudaparamaestros.com/2019/09/echalo-suerte-una-web-para-crear-grupos.html 3. https://www.genbeta.com/web/pdfescape-gestor-online-de-archivos-pdf
4. https://www.educativa.com/blog-articulos/photofunia/
5. http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoescuela/recursosdigitales/2015/09/29/herramienta-pixlr/

6. https://eingleses.com/vocaroo-grabadora-de-audio-online/
7. https://computerhoy.com/paso-a-paso/internet/wetransfer-que-es-como-funciona-trucos-compartir-archivos-77217
8. https://ca.wikipedia.org/wiki/Zamzar